Tájékoztatás rágcsálóirtásról

Sokan keresik meg az önkormányzatot azzal, hogy milyen módon tudnak védekezni az ingatlanokon a rágcsáló kártevők ellen.

Önkormányzati rendeletünk szerint a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a tulajdonában, használatában lévő ingatlana tisztántartásáról, rágcsálóirtásáról, kártevő- és gyommentesítéséről nem gondoskodik, vagy onnan a szennyező anyag, hulladék közterületre kerülését nem akadályozza meg.

A rágcsálók ellen mérget, veszélyes anyagot közterületre kihelyezni nem lehet. A kártevők elleni védekezésről, annak költségeiről a magántulajdonú ingatlan tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője) köteles gondoskodni. Elsődlegesen a rágcsálók bejutását, az épületek környékén és az épületeken belüli megtelepedését kell megakadályozni. Az esetleg bekerülőket még elszaporodásuk előtt kell elpusztítani, vagy életfeltételeiket úgy megváltoztatni, hogy ne szaporodhassanak el. Ennek megvalósítása érdekében a műszaki hiányosságokat is helyre kell hozni, a csatorna és pinceablakokat megfelelő ráccsal, a bejárati ajtók alsó részét fémlemezes borítással kell ellátni (patkányok ellen 15 cm, egerek ellen 10 cm magasságig). Az ételmaradék, a házi szemét a patkányok számára fontos táplálékforrás, ezért ettől a lehetőségtől őket meg kell fosztani.

Abban az esetben, ha már elszaporodtak, többféle technológiát is alkalmazni lehet. Úgynevezett mérgezett csalétket a rágcsálók mozgáskörletének ismeretében kell kihelyezni, döntően fészkük kijáratához, illetve vonulási útjaikra. Törekedni kell arra, hogy a mérgezett csalétekhez minden rágcsáló hozzáférhessen és abból elegendő mennyiségben fogyaszthasson. Ennek legcélszerűbb formája az etetőhely létesítése. A mérgezett csalétek, jellegéből adódóan a dercés formájú, granulátum, impregnált szemes termény vagy tasakolt pép lehet. A dercés forma előnye, hogy könnyen homogenizálható, így elkészítése egyszerű. Hátránya viszont, hogy íz- és zamatanyaga hamar lebomlik, ezért vonzó hatása nem mindig érvényesül.

A granulátum és a tasakolt pép kialakítása speciális berendezés igénye miatt költségesebb, viszont az íz- és zamatanyagokat hosszú időn át megőrzi, így a patkányban a friss táplálék érzetét kelti. A granulátum megfelelő mérete nagyon fontos az elhurcolás veszélye miatt, így a kisebb méretűek alkalmazását ajánlják a szakemberek. A granulátum, dercés, szemes termény formájú mérgezett csalétket etetőhelyre kell kihelyezni, amihez megfelelő, lehetőleg zárt szerelvények szükségesek. A szabad területekre kihelyezett szerelvények megakadályozzák, hogy a haszon- és háziállatok, illetve a vadak a mérgezett csalétekhez hozzáférjenek, védik a csalétket az időjárás viszontagságaitól és a különféle szennyeződésektől. Lehetővé teszik a csalétekfogyasztás követését és a rágcsálók aktivitásának megfigyelését.

Magánszemély a saját költségére kérheti az ingatlanán a rágcsálóírtást megfelelő tanúsítással rendelkező szakembertől, vállalkozástól.

Ráckeresztúri Polgármesteri Hivatal