Pávakör

Művészeti vezető: Halász Tibor
Telefon: 06-25/454-190

A Ráckeresztúri Pávakör Egyesület 1977 októberében, kilenc fővel alakult. Az eltelt években többször is történtek személyi változások az asszonykórusban, ám az elismeréseket azóta is töretlenül gyűjtik be.

Működésük célja elsősorban a hagyományőrzés: hogy a népdalok – főként a helyiek – ne merüljenek feledésbe. Az asszonyok fontosnak tartják, hogy a fiatalabb generációval is megismertessék és megszerettessék a népdalokat, hiszen közülük kerülhetnek ki a jövőben a dalos kedvű tagok, akik tovább öregbítik a Pávakör hírnevét. Most is szeretettel várnak soraikba olyan hölgyeket, akik kedvet éreznek a népdalénekléshez.

Jelenleg hat főből áll a kórus. 1991-től Halász Tibor az egyesület elnöke és művészeti vezetője. Szakértő irányításával hetente egy alkalommal tartanak próbát az asszonyok, azonban ha fellépésre vagy megmérettetésre készülnek, ezek az alkalmak gyakoribbá válnak.

Repertoárjuk helyi gyűjtésű népdalokból áll, de műsorra tűznek Fejér megyei dalcsokrot, katonanótákat is. Korábban készítettek hangfelvételt egy csokorra való dalról, amely CD-n is megjelent. Mivel jellegzetes helyi népviselete nincs Ráckeresztúrnak, a Pávakör egy népi motívumokkal hímzett köténnyel teszi egyedivé fellépő ruháját, ugyanez a minta található a blúzukon is.

Számos helyi és területi rendezvényt tesz színesebbé szereplésük. Rendszeresen neveznek a KOR-TÁRS nyugdíjas Ki mit tud?-ra, részt vesznek minősítőkön. Szívesen eleget tesznek más civil szervezetek meghívásainak, a környékbeli településekre is előszeretettel hívják őket. A Keresztúr Nevű Települések Nemzetközi Találkozóján is megfordultak több alkalommal, azonban a legkülönlegesebb szereplésük 2004. május elsején volt, azon a napon, amikor Magyarország az Európai Unió tagországává vált. Ekkor Sopronban járt a Pávakör, a Sláger Rádió Euro Bumeráng című műsorában énekeltek, a szereplők emlékpólót kaptak ajándékba.

Egy budapesti fellépésen hangzott el az a gondolat, hogy „Ráckeresztúr micsoda remek hely lehet, hiszen két kórus is működik a faluban, bizonyára sok jó kedélyű ember él ott!” A Pávakör tagjai igyekeznek e gondolat szellemében tevékenykedni.

A Pávakör 2016 őszén