Ráckeresztúri Vagyon- és Polgárőrség

Elnök: Novozánszki Csaba
Telefon: 06-70/211-6424
Adószám: 18491603-1-07

Településünkön több éve működik Polgárőrség. A hivatalosan is bejegyzett szervezet munkájáról a Ráckeresztúri Hírmondó 2014. februári számában jelent meg tudósítás.

 

 

Éjszakai szolgálat a polgárőrökkel

Este nyolckor indultunk el a Suzukival három fiatal polgárőr, Prekop Attila gépkocsivezető, Bóna Gergő és Drozdik Gábor társaságában. Telefonon jelentették a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság ügyeletén, hogy Ráckeresztúron a polgárőrség megkezdi éjszakai járőrszolgálatát. Nekivágtunk az utcáknak. Sok helyen még világított a lámpa, az ablakokon át kiszűrődött a televízió fénye, aztán ahogy előrehaladt, majd éjszakába fordult az idő, fokozatosan álomba szenderült a falu.

Többször átmentünk Lászlópusztára, ahol mindent rendben találtunk. Éjféltájt rövid pihenőt tartottunk a körzeti megbízott irodája melletti, a polgárőrség használatában lévő helyiségben, majd folytattuk utunkat. Az éjszaka során legalább kétszer eljutottunk minden utcába, különösen a közintézményeket, az üzleteket és az egyedül élő idősek otthonait figyeltük. Többször találkoztunk a rendőrség járőreivel is. A szolgálat idején 70 km-t tettünk meg, különleges esemény nem történt.

Szólnom kell néhány szót a három fiatal polgárőrről, akik tanulnak, dolgoznak, tudják, mit szeretnének az életben elérni, és szabadidejükben őrzik a falut, vigyázzák a lakosság álmát. Bulizhatnának, mehetnének szórakozni, de ők ezt választják. (Bóna Gergő éppen ezen az éjszakán töltötte be 20. életévét, Isten éltesse!) Elmondásuk szerint havonta két-három szolgálat fér bele az idejükbe, az iskolai szünetekben több.

A polgárőrség vezetője, Novozánszki Csaba elmondta, hogy húsz-huszonöt aktív tagjuk van, ha nem is minden éjszaka, de havonta húsz-huszonkét alkalommal kint tudnak lenni a faluban. Várják soraikba azokat a ráckeresztúriakat, akik szeretnék szolgálni a települést, és vállalnának akár éjszakai, akár nappali szolgálatot. Kérik, hogy aki teheti, támogassa őket lehetőségeihez mérten. Hosszabb távú terveik között szerepel egy fiatalabb autó beszerzése. E lapban rendszeresen közölt telefonszámukon a nap 24 órájában elérhetők, bárki hívhatja őket, ha baj van.

Aki feláldozza az éjszakáját a lakosság érdekében, a falu szolgálatában, az mindenképpen becsülendő. Egyszerre csak a településünk egy-egy pontján tudnak ott lenni, de amikor a polgárőrség éjszakai szolgálatot lát el, nyugodtabban alhat minden lakos, mert éber, figyelő szemek őrzik álmukat. Köszönet ezért nekik!

Dienes Gábor