Tájékoztatás a kutakról

  1. decemberében megjelent egy törvénymódosítás, melynek lényege a következő:

Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki korábban engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2020. december 31-ig kérelmezi. 2019. január 1. napjától mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól a felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítmények engedélyezési eljárása.

Tehát az ingatlanokon található engedély nélkül létesített fúrt, vagy ásott kutakra a bejelentési kötelezettség továbbra is érvényben van, azonban a bírság kiszabásának mellőzését 2020. december 31-re módosították, valamint az eljárást illetékmentessé tették.

Az illetékmentesség a kérelem benyújtására vonatkozik. A benyújtott nyilatkozaton szereplő adatok hivatalos engedéllyel rendelkező kútfúró általi igazolásának – amely igazolás az eljárás részét képezi – (nem kevés) költségét a kérelmezőnek ki kell fizetni a kútfúró szakember felé.

Amennyiben meghatározásra kerülnek az engedélyezési eljárás részletes szabályai, arról a lakosságot tájékoztatni fogjuk.

Ráckeresztúri Polgármesteri Hivatal