Látogatási tilalmat rendeltek el Fejér megyében

Látogatási tilalmat rendeltek el Fejér megyében

 

A Fejér Megyei Kormányhivatal a betegek védelme érdekében 2018. január 26-tól kórházi látogatási tilalom elrendelésére hívta fel a megye valamennyi fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményét. A rendelkezés minden kórházi osztályra érvényes.

 

Az intézkedésre azért volt szükség, mert az influenza figyelőszolgálat adatai szerint a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány két járási hivatal népegészségügyi osztály és a megye illetékességi területén jelentősen meghaladta, egy járási hivatal népegészségügyi osztály illetékességi területén átlépte a járványos küszöb értéket. A megye területéről influenzaszerű tünetekkel járó közösségi halmozódás is jelentettek.

 

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok tájékoztatása alapján végzett becslés szerint 2018. január 15. és 21 között (2018. 03. hetében) a megye területén 1102 fő, az előző hetinél 40,4%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány 264,7% volt.

 

Az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók aránya mindhárom járási népegészségügyi osztály illetékességi területén tovább emelkedett. A területek érintettsége között ezen a héten is jelentős különbség figyelhető meg. Egy járási népegészségügyi osztály illetékességi területén meghaladta a járványos küszöbérték kétszeresét, egy járási népegészségügyi osztály illetékességi területén közelít a járványos küszöbérték kétszereséhez, a harmadik járási népegészségügyi osztály illetékességi területén is átlépte a járványos küszöbértéket.

 

A területi megbetegedési arány legmagasabb a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 306,5%; ezt követi a Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály illetékességi területe 273,1%; a legalacsonyabb a Móri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 173,5%. A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 3 hétben folyamatos emelkedést mutatott és mindhárom járási népegészségügyi osztály illetékességi területén túllépte a járványos küszöbértéket, a megyére vonatkoztatva a 3. héten elérte a járványos küszöbérték közel kétszeresét. Az influenza aktivitás a mérsékelt tartományban van.

 

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a gyermekek körében emelkedést, a fiatal felnőttek, a középkorúak és az idősek körében csökkenést mutat az előző héthez képest. Az orvoshoz forduló betegek 28,0%-a a 0-14 éves; 38,0%-a a 15-34 éves; 19,9%-a a 35-59 éves és 14,0%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki. A betegek több, mint egyharmadát változatlanul a fiatal felnőttek köréből jelentették.

 

A 3. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés.

 

  1. év negyedik hetében a Móri Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén egy óvodában észlelték a légúti megbetegedések nagyobb számát. A megbetegedések a 4. hét elején kezdődtek, magas lázzal, köhögéssel, végtagfájdalmakkal, elesettséggel, fejfájással. A megbetegedés a dolgozók körében is előfordult. A hiányzások aránya elérte a 33%-ot. Az óvodából származó mintákból az etiológia tisztázására a vizsgálatok folyamatban vannak. A gyermekintézményben a működés átmeneti felfüggesztésére nem került sor.

 

Magyarországon a jelentés elkészítéséig 2017. 40. hetétől a beküldésre került 259 betegtől származó feldolgozott légúti 7 betegnél influenza A és 30 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak. 9 esetben adenovírus, egy esetben Légúti óriássejtes vírus kóroki szerepét állapították meg. Megyénk területéről a jelentés írásáig az eddig beküldött és feldolgozott légúti mintákban nem igazolódott influenzavírus jelenléte, egy esetben adenovírus kóroki szerepe igazolódott.

 

Influenza figyelőszolgálat adatai (megbetegedési arány 100 ezer lakosra) 2017/2018. évi influenza szezonban, Fejér megyében:

 

 Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területe01.hét02.hét03.hét
Dunaújváros, Sárbogárd148,4167,8306,5
Mór, Bicske89,4126,2173,5
Székesfehérvár229,2223,4273,1
FEJÉR MEGYE178,8188,5264,7

 

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály