Közvilágítás-korszerűsítés: hogy mindenki jól járjon – jól lásson!

A LED fényforrások megjelenése óta bevett gyakorlat volt, hogy a települések a régi, rossz fényerejű lámpákat újabb, nagyobb fényerejű LED lámpatestekre cserélték.

Ráckeresztúr önkormányzata ennél nagyobb, és hosszabb távra mutató fejlesztést szeretett volna, ezért egy új, innovatív megoldás mellett döntött: nem új lámpákat vett a régi lámpák helyére, hanem a pályázóktól azt kérte, hogy a szabványnak megfelelő megvilágítottsági szintet érjék el az új világítótestek felszerelésével.

Ennek az elgondolásnak az eredménye, hogy sikerült a szimpla cserék helyett több utcában sűrítést is elérni! Az egyes utcák jellegétől függ ugyanis, hogy azokban mennyi és milyen fényerejű lámpával garantálható a megfelelő megvilágítottság. Más lámpa kell a főútra, más a gyűjtőutakra, mint pl. a Kocsy-Mayer utca vagy a Vörösmarty utca, több lámpa szükséges a nagyobb forgalmú összekötő utakon, mint amilyen pl. a Vajda utca vagy a Gárdonyi utca, és vannak olyan utcák is, ahol az előírások szerint elegendő a jelenleg is meglévő lámpák cseréje, mert nem tartoznak egyik fentebbi kategóriába sem. Azonban az itt felhelyezett új lámpák fényereje is jóval meghaladja a korábbiakét, ezért érezhető lesz a megvilágítottság javulása. Nagyon nagy eredmény, hogy ezzel az újítással másfélszeresére tudtuk növelni a világítótestek számát és így a forgalmas útszakaszokon a láthatóságot! Sok, más településen végzett korszerűsítés során a már üzemelő világítótesteket cserélték le, de továbbiakat nem helyeztek el.

Ha a lakosság azt tapasztalja, hogy valamelyik új lámpa nem világít, vagy nem megfelelő fényerővel, továbbra is kérjük, hogy a Hivatalban jelezzék a hibát, amit továbbítani tudunk a kivitelezőnek.

A múlt héten tapasztalt közvilágítási üzemszünetek nem a kivitelezéssel összefüggő hibák, hanem viharkárok, amely károkat a szolgáltató folyamatosan hárít el, de a rengeteg munkájuk miatt hosszabb időt vesz igénybe egy-egy ilyen eset megoldása. Kérjük, ha ilyen jellegű, hosszabb szakaszt érintő áramkimaradást észlelnek, hívják az E.ON hibabejelentő vonalát, mivel pontosan be kell diktálni, melyik szakaszon (házszámok előtt) van meghibásodás, és ezt az tudja a legpontosabban megtenni, aki a hibát észleli. Telefonszám: 06-80/533-533.

A korszerűsítés második ütemében szeretnénk megterveztetni azokat a szakaszokat, ahol jelenleg még oszlop sincsen. Ilyen pl. a Kocsy-Mayer utca vége, a József Attila utca bevezető szakasza vagy a főút a tűzoltó szertártól a Mázsaház utcáig (ahol egy oszlopra az út túloldalán is szükség lesz a buszmegálló megfelelő megvilágításához). Itt a tervezés és az engedélyeztetés kötelező, a kivitelezést e nélkül nem lehet megkezdeni.

Reméljük, hogy megelégedésükre szolgál majd az új világítási rendszer!

Ráckeresztúr Község Önkormányzata