Fejér MRFK hírlevele a bankkártyás adathalászattal elkövetett csalásokra való figyelem felhívás céljából

Tudta, hogy Magyarország Kormánya 5.000,- Forintról 15.000,- Forintra emelte a PIN kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók (paypass) limitjét?

A limit emelése automatikus!

Vigyázzon!

A limit emelésére hivatkozva adategyeztetéssel próbálhatják

kicsalni Öntől a bankkártyája adatait!

Ez az adathalászat!

Az e-mailen, a telefonon és az SMS-en keresztüli csalás gyakori visszaélési forma. Ezek egyetlen célja, hogy az elkövetők adatokat csaljanak ki. A személyes és banki adatok mellett a legfontosabb információ a bankkártya biztonsági kódja, amelyet online, internetes vásárlásnál szükséges megadni. A csalók a bank vagy telefonos szolgáltató dolgozóinak adhatják ki magukat és kötelező adategyeztetésre hivatkozva, akár más ürüggyel kérhetik el az ügyfelektől a kártya- és számlaadataikat, illetve a bankkártya mindkét oldalának lefényképezését és a fotók továbbítását.

A bankok és a telefonszolgáltatók e-mailen, telefonon és SMS-en keresztül SOSEM KÉRNEK az ügyfeleiktől bankkártya adatokat!

Azért, hogy biztonságba tudhassák bankszámlán lévő pénzüket – melyhez bankkártya is tartozik – használjanak napi limit beállításokat. Ezen beállítások a banki szolgáltatók által üzemeltetett weboldalak többségénél online változtathatók. Továbbá kérjen SMS értesítést pénzmozgásairól, hogy szükséges esetben gyors ellenlépéseket tehessen.

Legyen körültekintő, kezelje bizalmasan banki adatait!

Mit tegyen, ha megadta az adatait az adathalászoknak?

Ha az Ön adatai adathalász csalók kezébe kerültek, haladéktalanul jelezze az esetet a banki szolgáltatója felé.

Ezt megteheti a bankkártyák hátoldalán lévő telefonszámokon vagy személyesen, illetve e-mailen keresztül is.