Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

DIGITÁLIS KÁRTEVŐK & BIZTONSÁGI MENTÉS

A számítógépek és mobileszközök internetre történő csatlakozása jelentősen megkönnyíti a számítógépes vírusok és más rosszindulatú szoftverek elterjedését. 2017-ben 4,2 másodpercenként jön létre egy új digitális kártevő, ami azt jelenti, hogy csak a tavalyi évben több 7,5 millió új vírus és más rosszindulatú szoftvert készítettek, valamint több mint 72 millió weboldal volt fertőzött. Éves szinten több mint 10 milliárd USD kárt okoznak a rosszindulatú programok.

ROSSZINDULATÚ SZOFTVEREK

A rosszindulatú szoftverek (angolul malware: malicious software összevonás) a vírusok, férgek, kémprogramok, agresszív reklámprogramok és a rendszerben láthatatlanul megbúvó, a támadónak emelt jogokat biztosító eszközök összefoglaló neve.

A rosszindulatú programok célja lehet:

 • a számítógép vagy eszköz tönkretétele,
 • fájlok, adatok módosítása vagy törlése,
 • a megfertőzött számítógép internetkapcsolatának használata illegális célokra (pl. spam küldésre),
 • zsarolás a fájlok titkosításával,
 • a felhasználó jelszavainak, bankkártya adatainak megszerzése.

A vírusok manapság jellemzően pendrive vagy e-mail segítségével terjednek az internetes böngészés (a megbízhatatlan oldalakról történő letöltések) mellett.

Számítógépes értelemben a trójai faló (röviden trójai) egy olyan rosszindulatú program, ami mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat. A trójaik esetében leggyakoribb fertőzési módszert az ingyenes vagy nem jogtiszta programok letöltése és a veszélyes honlapok jelentik.

A VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI

A rosszindulatú szoftverek a számítógépen futó szoftverek (operációs rendszerének és egyéb programok) biztonsági hibáit használják ki.

A szoftverek gyártói az ismertté vált hibákat rendszeresen javítják, és frissítések kiadásával juttatják el a felhasználókhoz.

A frissítések kiadásával az addig esetleg nem nyilvános hibákról is tudomást szerezhetnek a rosszindulatú szoftvereket készítők, így azok a rendszerek, amelyeken a hibákat javító frissítés nem történt meg fokozattan veszélyeztettek lettek.

A vírusok (és egyéb kártékony programok) elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése, amelyek elérhetőek ingyenes és fizetős változatban is.

A tűzfal (angolul firewall) célja a privát (otthoni/vállalati) és nyilvános (internet) hálózat elkülönítése, továbbá annak biztosítása, hogy a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás.

Amennyiben a számítógép közvetlenül kapcsolódik az internethez szoftveres tűzfal használata javasolt.

Ha az internetelérés routeren keresztül történik, akkor az általában tartalmaz tűzfalat. Ebben az esetben győződjünk meg róla, hogy az be van kapcsolva!

BIZTONSÁGI MENTÉS

Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot fontos adatainkról.

Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját.

Online tárhely esetében azért fontos a fájl verziók korábbi eltárolása, mert, ha zsarolóvírus támadás éri a gépet, akkor az automatikus szinkronizációnak köszönhetően a titkosított fájlok kerülnek az online tárhelyre is, de a vírus eltávolítását követően a legutolsó ép verziók visszaállíthatóak.

 • Frissítések telepítése érdekében javasolt az automatikus frissítés bekapcsolása.
 • Felhasználói fiókok felügyeletén állítsuk be, hogy a kritikus műveletekhez (pl. program telepítése) felhasználó engedélyére legyen szükség.
 • Böngészők biztonsági beállításai: a magasabb védelmi szint a külső támadások ellen nyújt védelmet.
 • Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsünk!
 • Telepítsünk vírusírtó programot a gépre, és ne kapcsoljuk ki!
 • Rendszeresen készítsünk a biztonsági másolatot a fontos adatainkról!