„Döntésünk a jövőnk” – plakátkiállítás-megnyitó

„Döntésünk a jövőnk” – plakátkiállítás-megnyitó

„Döntésünk a jövőnk” címmel Fejér megye középiskolás diákjai számára idén ötödik alkalommal hirdetett vetélkedőt a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. A program a fiatalok körében játékos, szórakoztató formában hívja fel a figyelmet a felelős szexuális magatartás jelentőségére.

A tinik ismereteinek forrása a kortársak és az internet, ezért sok a tévhit, nagy a későbbi felelőtlen viselkedés veszélye. A diákok már alsó tagozatos korukban találkozhatnak a pornográf honlapokkal. A hazai felmérésekből is jól ismert adat, hogy a fiatalok nagy része alig tud valamit a saját vagy a másik testének működéséről, mikor nemi kapcsolatot létesít. Az első együttlétkor jelentős részük nem is védekezik. Fejér megyében évente mintegy 350-380 fiatalkorú esik teherbe, az esetek fele megszakítással végződik.

A legtöbbször a HIV és a nemi úton terjedő betegségek áldozatai is azok a 20-25 éves fiatalok, akik néhány évvel korábban még az iskolapadokban ültek. Nyáron a különböző fesztiválok számos kockázatot rejtenek magukban – ilyen az alkoholfogyasztás, a kábítószer használat, illetve a felelőtlen, védekezés nélküli szexuális együttlét.

A vetélkedő Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, Székesfehérvár MJV Önkormányzata és a Székesfehérvári Humán Szolgáltató Intézet együttműködésének eredménye.

A „Döntésünk a jövőnk” prevenciós versenyre 6 város 14 iskolájából 37 csapat jelentkezett. Az első forduló részeként a résztvevőknek plakátot kellett készíteniük a felelős szexuális magatartás témakörében. A beérkezett plakátok vándorkiállításon vesznek részt. Ennek első állomása a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. székesfehérvári autóbusz-pályaudvar váróterme, ahol a pályaművek két héten át megtekinthetőek. A rendezvény által így nem csak a célcsoport széles körét érik el az információk, hanem tömegek tájékozódhatnak a témában. A plakátokat a továbbiakban a készítő csapatok iskoláiban állítjuk ki, ennek eredményeképpen évente közel tízezer diák bővítheti ismereteit.

Székesfehérvár, 2017. november 14.

Fejér Megyei Kormányhivatal