Az ingatlant érintő csalások is megelőzhetők! – Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztály hírlevele

Az ingatlant érintő csalások is megelőzhetők!

A járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt napjainkban ismét felélénkült az ingatlanpiac. Ingatlan vásárlása, értékesítése vagy felújítása esetén figyeljünk, hogy ne váljunk csalók áldozatává!
Fotó: pixabay

Ennek érdekében fogadja meg tíz tanácsunkat:

  1. Ne dőljön be olyan kínálatnak, amelyben pénzügyi helyzetük megoldására például lakáscserét kínálnak!
  2. Fenntartással fogadja azt az előnyösnek tűnő ajánlatot is, amelyben önzetlenül ígérik, hogy kifestik, átalakítják a lakást, a munka idejére pedig ingyen vagy nagyon előnyös feltételekkel egy szükséglakást ajánlanak fel!
  3. Saját megnyugtatására kérjen a felújítási munkát elvállalótól több referenciát, amelyet érdemes leellenőriztetni!
  4. Nézzen, vagy nézessen utána a megvásárlandó ingatlannak az illetékes hatóságnál (pl. önkormányzat, végrehajtó, stb.) illetve évente két alkalommal a Földhivatal nyilvántartásából ingyen is lekérheti a tulajdoni lap másolatot, valamint érdeklődjön a „leendő” szomszédoknál!
  5. Minden esetben beszélje meg családtagjaival az ingatlanát érintő jogügyleteket, a szerződéseket aláírás előtt mutassa meg nekik!
  1. Lakásvásárláshoz, cseréhez szükséges szerződések aláírása előtt az abban foglaltakat figyelmesen olvassa el, nézesse meg hozzáértő személlyel (pl.: ügyvéd)!
  2. Szerződéskötésre, pénz átadás-átvételre lehetőleg saját ügyvéddel, de legalább két tanúval érkezzen, akik aláírásukkal is hitelesítsék az iratokat!
  3. Amennyiben megoldható, ajánlott a pénzforgalmat átutalással bonyolítani.
  4. Jól gondolja meg, hogy milyen jogügyletben vállal kezességet! Döntése előtt tájékozódjon, kérje ki hozzáértő személyek véleményét is! Biztosítékként ajánlott az ügyletbe szakértőt (pl.: saját ügyvéd) bevonni!
  5. A „kecsegtető” ajánlatokat fogadja fenntartással! Tájékozódjon, informálódjon, hogy megelőzhesse a bajt! 

Cím: 8000 Székesfehérvár, Deák Ferenc utca 2., postacím: 8002 Székesfehérvár, Pf: 63.

Tel.:+36 (22) 541-600; Fax:+36 (22) 541-600/21-28, e-mail: fejermrfk@fejer.police.hu