240 éve készült el az egyedülálló szobor Ráckeresztúron

Minden településen található olyan érték, amelyet a helyiek különösképpen megbecsülnek. Ráckeresztúron kiemelt, műemléki védelem alatt álló, a települési értéktárba is fölvett érték a falu határában található impozáns barokk Szentháromság-szobor.

Sokáig megközelíthetetlen volt a kétszáznegyven esztendővel ezelőtt készült alkotás, holott egyedülálló, ha az országban található Szentháromság-szobrokkal hasonlítjuk össze, melyek többsége a barokk korban keletkezett. Az ekkor emelt szobrokban közös, hogy a felhőtrónuson vagy a világmindenséget jelképező glóbuszon egymás mellett látható az Atya és a Fiú, s fölöttük lebeg a Szentlélek galamb képében. Az ábrázolás később sokat változott. Legtöbbször járványok után emeltek Szentháromság-szobrot az életben maradtak, de előfordult, hogy az első világháború lezárását követően állították hálaadásképpen.
A Ráckeresztúr határában lévő, egykori Árpád-kori Szentlászló nevű település a török időkben elpusztult, a hajdani falu azonban nem tűnt el nyomtalanul: templomának maradványai a 18. században még láthatók voltak.


Szombaton kerékpáros zarándoklat is indul az 1779-ben Szent László tiszteletére emelt
szoborhoz Fotó: a szerző

Úgy tudjuk, e templom helyén épült Szent László király tiszteletére 1779-ben a ma is álló Szentháromság-szobor, elülső oldalán a lovagkirály domborművével. Szent Lászlót a magyarok országszerte tisztelték. Jankovics Marcell írja Szent László tisztelete című 2006-os tanulmányában, hogy „a kultusz a népet (asszonyokat) védelmező, vizet adó, embereit tápláló, gyógyító, a meséinkben főszerepet játszó naphérosz vonásait viselő harcost, szent lovagkirályunkat övezi mind a mai napig”.
Feljegyzések szerint hajdan Ráckeresztúrról körmenet járt ki a szoborhoz. Idén, a jeles évfordulón tábori szentmisét szervez a szobornál a Ráckeresztúri Római Katolikus Egyházközség és Ráckeresztúr Község Önkormányzata. A jubileumi ünnepséget László-naphoz közel, június 29-én, szombaton délelőtt 11 órakor tartják, a szentmisét Hankovszky Béla őrnagy, kiemelt tábori lelkész mutatja be Szent László lovagkirály tiszteletére. A jelentős eseményre kerékpáros zarándoklat indul a ráckereszt­úri templomtól szombaton dél­előtt 10 órakor. A szervezők szeretettel várják a környező településeken élőket is.

forrás:
https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/240-eve-keszult-el-az-egyedulallo-szobor-rackereszturon-3124175/